Programma 2024

Speerpunt 1 - Onze nieuwe school in een groene en veilige omgeving

N-VA Vosselaar wil de door ons opgestarte ideeën en plannen van een overkoepelend centrumplan met een nieuwe school centrum als blikvanger verder realiseren.    

1. De bouw van een multi-inzetbare school is noodzakelijk om die mooie ruimte, pal in het kloppend hart van Vosselaar optimaal te benutten.   
2. Onze Konijnenberg is en blijft een grote troef naast onze scholen. Het is een groene en gezonde omgeving om kinderen samen al spelend te laten genieten van de natuur.  In overleg met het Agentschap Natuur en Bos onderzoeken we of een natuurlijk belevingspark met uitdagende opdrachten en spelmogelijkheden te realiseren is.    
3. Samen met de bouw van de nieuwe school willen we ook de omgeving aanpakken.  Alle kinderen moeten veilig met de fiets of de auto naar school kunnen.   De Schoolstraat zorgt momenteel nog voor onveilige situaties en frustraties. Om het verkeer vlot in en uit het centrum te laten rijden streven we naar een fietspas afgescheiden van de rijweg.  

Speerpunt 2 - Ons veilig Vosselaar 

Kiezen voor N-VA Vosselaar is kiezen voor een veilig en verantwoord beleid. De veiligheid van onze inwoners in Vosselaar staat voorop.  

1. De politie staat ten dienste van de burger. De kwaliteit van de dienstverlening moet verbeteren. We willen meer bereikbare en aanspreekbare wijkagenten.   
2. Een goede openbare verlichting (ook op fietspaden) en een degelijk onderhoud van het openbaar domein dragen bij tot meer veiligheid.  
3. We willen in Vosselaar meer instrumenten van bestuurlijke handhaving gebruiken. Wij denken daarbij aan het intrekken van vergunningen en opleggen van GAS-boetes om preventief, proactief, uitvoerend en handhavend aan de slag te gaan.  
4. Meer aandacht voor preventie van inbraak, fietsdiefstal, drugs, sluikstort en vandalisme.  
5. Naast het ANPR-netwerk investeren we in het plaatsen van overlast- en bewakingscamera’s op risicovolle plaatsen.   
6. Veiligheid is geen zaak van politie en justitie alleen. Onze inwoners zijn een onmisbare partner in de strijd tegen criminaliteit en overlast. Zij kennen de buurt immers als geen ander en kunnen op die manier hun steentje bijdragen om een veilige, aangename en hechte samenleving in stand te houden.   

Speerpunt 3. Een helder en duurzaam woonbeleid voor onze inwoners 

Een integraal duurzaam beleid op ruimtelijke ordening en mobiliteit dat rekening houdt met de noden van onze inwoners maar ook met respect voor het groene karakter van Vosselaar. 

1.   Eénduidige bouwregels waarbij rekening wordt gehouden met de woonbehoeftes en met respect voor het dorpse en groene karakter van Vosselaar.  

2.     Mobiliteit en ruimtelijke ordening zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We pleiten er dan ook voor om beide bevoegdheden bij éénzelfde schepen te bundelen.   

3.     Een duurzame mobiliteitsstrategie en infrastructuur met voetgangers en fietsers als prioritaire groepen, zonder de auto te bannen uit onze gemeente.

  

Speerpunt 4 - Sportmogelijkheden voor onze inwoners

Sport omdat het plezant is, goed voor de gezondheid, een sociaal bindmiddel is en een hulpmiddel bij integratie.  

1. Met een totaalplan sport willen we op het Diepvenneke een kwalitatieve sportfaciliteit realiseren waar alle sporten samenkomen. We zullen dit doen in overleg met alle sportverenigingen.
2. Een uitgebreid sportaanbod en een optimale, goed onderhouden en veilige sportinfrastructuur.
3. We zetten zo veel mogelijk mensen aan tot levenslang sporten.   
4. Aandacht voor mensen met een beperking.  

Speerpunt 5 - Beleid op maat voor al onze generaties

Voor al onze inwoners jong en oud moet Vosselaar een plek zijn waar het goed is om te leven en te wonen. Onze kinderen moeten gelukkig kunnen opgroeien en onze senioren moeten zorgeloos ouder kunnen worden.   

1. We zijn waakzaam voor vereenzaming, zowel bij jongeren als ouderen. Niet alleen senioren maar ook jongeren kampen met eenzaamheid. We creëren samen met de jeugdraad en seniorenraad ontmoetingsplaatsen en werken aan buurtbabbels, buddy’s, praktische ondersteuning,…
2. De seniorenraad is een belangrijk adviesorgaan. We betrekken hen en geven ze inspraak.  Mantelzorgers zijn voor ons een volwaardige partner.
3. Ook voor jonge gezinnen is het fijn om in Vosselaar te wonen. Een avontuurlijk belevingspad bij het Hof waar onze jeugd zich kan uitleven kan een mooie aanvulling zijn op de diverse speeltuintjes, naast een nieuw belevingspark aan de Konijnenberg.                                                                                                                                                                                                                                                                                                 4. Voldoende kwalitatieve, betaalbare en toegankelijke kinderopvang, voor- en naschoolse opvang en vakantieopvang zijn noodzakelijk voor werkende ouders.  

Cultuur - Cultuur als gemeenschapsvormende factor

VISIE

Van onze gemeente een gemeenschap maken, dat is voor N-VA Vosselaar de kern van ons beleid. Cultuur brengt mensen samen en is een belangrijke gemeenschapsvormende factor. N-VA Vosselaar ziet cultuur als een opstap om mensen samen te brengen en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan het verenigingsleven. Onze cultuur bepaalt immers mee onze identiteit.

Feesten, het zit in ons Vosselaars DNA, creëert samenhorigheid en brengt jong en oud samen. Ons dorp is een levendige gemeente en moet dit ook blijven. Bestaande evenementen, klein of groot, kunnen blijven rekenen op ondersteuning waar het kan maar ook nieuwe initiatiefnemers helpen we op weg door middel van o.a. een laagdrempelig reglement en een vlotte uitleendienst.

N-VA Vosselaar kiest voor een selectief subsidiebeleid op basis van inhoud, maatschappelijke relevantie, resultaat en kwaliteit. Van carnaval en festival tot kleinschalig in de kroeg. We engageren ons om iedereen gepast te ondersteunen zodat Vosselaar nog lang bruisend kan zijn.

PROGRAMMAPUNTEN

1. We zorgen voor een centrale en gecoördineerde promotie en communicatie van het lokale cultuuraanbod. Het cultuuraanbod moet zichtbaar zijn op alle gemeentelijke kanalen.
2. In de programmatie van het cultureel centrum is er voldoende ruimte voor gezinsvriendelijke optredens en schoolvoorstellingen.
3. De bibliotheek evolueert naar een ontmoetingsplaats, een kennis- en informatiecentrum. De bib is een actieve partner wat betreft leesbevordering en leesplezier, informatieverspreiding en cultuurparticipatie.
4. We hechten veel belang aan Vosselaarse amateurkunsten en volkstradities: onze toneel- en dansgezelschappen, muziekverenigingen, de gilde, de heemkundige kring,… Bestaande lokale feestelijkheden, tradities en activiteiten krijgen onze volledige steun.
5. We stimuleren kinderen, jongeren en volwassenen om in hun vrije tijd te proeven van de brede waaier van creatieve opleidingen in het deeltijds kunstonderwijs: muziek, dans, theater of beeldende kunsten. Daarnaast stellen we voldoende repetitieruimtes voor jonge muziekgroepen, artistieke werkplekken voor beginnende kunstenaars, laagdrempelige expositieruimtes en podia,… ter beschikking van onze jeugd.
6.Via een laagdrempelig reglement stimuleren we initiatieven met een maatschappelijk doel zoals evenementen, (muziek)optredens, festivals,…  in Vosselaar.
7. N-VA stelt de gemeentelijke infrastructuur en professionele logistieke en administratieve ondersteuning ter beschikking van verenigingen. Hierdoor stimuleren we onze inwoners om creatief aan de slag te gaan. We bekijken hoe we bestaande gebouwen kunnen herbestemmen en daardoor het optimaal gebruik van beschikbare infrastructuur stimuleren. Indien de beschikbare infrastructuur niet meer voldoet, zullen we bekijken of we plaats kunnen creëren in toekomstige nieuwe infrastructuur.
8. We maken van de 11 juli-viering opnieuw een Vlaams volksfeest, in samenwerking met de Vosselaarse socio-culturele verenigingen, waarbij we de ganse Vosselaarse bevolking betrekken.
9. We organiseren een jaarlijkse culturele markt waar artiesten, muzikanten en ambachtslieden hun werken tentoonstellen en verkopen.
10. We ontwikkelen een agenda voor een jaarlijks cultureel programma met een mix van muziek, theater, film en kunst.

Dierenwelzijn - Dieren beschermen, misbruik aan de lijn leggen

VISIE

Dieren zijn geen tijdelijke metgezellen, maar vrienden voor het leven! Dierenwelzijn gaat niet alleen dierenliefhebbers aan, maar het is een verantwoordelijkheid die we allemaal delen. Bij N-VA Vosselaar zijn we vastbesloten om dierenleed te verminderen en krachtig op te treden tegen dierenmishandeling.

PROGRAMMAPUNTEN

1. We verspreiden nuttige informatie en creëren bewustwording over dierenwelzijn. In samenwerking met dierenliefhebbers, dierenartsen en lokale boeren, bekijken we of er nog meer stappen nodig zijn.
2. Momenteel telt onze gemeente 1 losloopzone (Zwartgoorheide), een tweede wordt voorzien aan het Hof. Beide liggen echter aan de rand van onze gemeente. We gaan op zoek naar extra plekken - meer centraal gelegen - waar ze kunnen rondsnuffelen. We laten honden los, maar niet de regels!
3. We voeren een doorlopende sterilisatiecampagne voor zwerf- en huiskatten. Dit doen we in samenwerking met dierenartsen en toegewijde vrijwilligers.
4. We richten een laagdrempelig meldpunt op voor gewonde dieren.
5. We werken nauw samen met de lokale politie, die meldingen van dierenverwaarlozing of -mishandeling serieus zal aanpakken.
6. Zowel huisdieren als boerderijdieren moeten beschermd worden door een politiereglement. Ook religieuze overwegingen rechtvaardigen geen dierenleed. We voeren administratieve boetes (GAS) in en reageren snel bij overtredingen.
7. We verspreiden huisdierstickers, die de hulpdiensten wijzen op de aanwezigheid van dieren.

Financiën & begroting - Een gezond en open financieel beleid

VISIE

N-VA staat voor een gezond financieel beleid. De inkomsten en uitgaven van de gemeente Vosselaar moeten in evenwicht zijn. In ruil voor de gemeentelijke belastingen die de inwoners van Vosselaar betalen, moeten ze kunnen rekenen op de beste dienstverlening en moet de gemeentelijke infrastructuur optimaal beheerd worden.

De belastingdruk is in ons land al veel te hoog. Vandaar dat N-VA op gemeentelijk vlak de lokale belastingen onder controle zal houden. Prestigeprojecten en een amateuristische aanpak zullen in de toekomst niet meer voorkomen.

PROGRAMMAPUNTEN

1. N-VA zal de gemeentelijke belastingen niet verder verhogen. Een strikte budgettaire aanpak is onze leidraad. Alle beslissingen van het gemeentebestuur zullen op een financieel verantwoorde wijze genomen worden.
2. Alle aankoop- en investeringsdossiers worden grondig voorbereid en de concurrentie moet volop kunnen spelen om de beste marktvoorwaarden te krijgen.
3. We benutten alle mogelijke subsidiekanalen om de financiële lasten voor Vosselaar zo laag mogelijk te houden.
4. We streven naar een zo efficiënt mogelijke dienstverlening tegen een zo laag mogelijke kost.
5. De inwoners van Vosselaar moeten volledig inzicht krijgen in de financiële toestand van de gemeente, het gaat ten slotte over hun centen. Daarom zal er jaarlijks een burgerbegrotingssessie georganiseerd worden waarin de begroting wordt besproken en waarin burgers vragen kunnen stellen en feedback kunnen geven.
6. We voeren een burgerbegroting in waar inwoners mee kunnen beslissen over een deel van de het gemeentebudget, met inspraakprojecten en participatieve bijeenkomsten.
7. Op regelmatige basis laten we de werking van de gemeente screenen met oog op het aanpakken van inefficiënties en overbodige uitgaven.

Gezondheidsbeleid - Een goede gezondheid en een maatschappij die zorg voor elkaar draagt

VISIE

De voorbije jaren zijn we ons heel bewust geweest van het belang van een goede gezondheid en een maatschappij waarin men zorgdraagt voor elkaar. Corona heeft ons allen met de beide voeten op de grond gezet. Een goed gemeentelijk gezondheidsbeleid start bij preventie.

In een gemeente zijn vele mensen en diensten betrokken bij ‘het gezondheidsbeleid’: huisartsen, apothekers, kinesisten, diëtisten, verpleegkundigen, verzorgenden, psychologen en psychiaters. Maar ook organisaties die focussen op thuiszorg, preventie en die in de eerste lijn werkzaam zijn. N-VA Vosselaar wil samen met deze deskundigen een gezondheidsbeleid creëren.

We treden coördinerend op, werken rond preventie en grijpen in bij noodsituaties. We blijven inzetten op vaccinaties en preventieve controles. Een goede, eenduidige communicatie is essentieel zodat het makkelijker is voor onze inwoners om de juiste beslissingen te kunnen nemen.

PROGRAMMAPUNTEN

1. We overleggen regelmatig met artsen en andere (para-)medici om een gezonde levensstijl bij onze bevolking te promoten. Wij gebruiken hun expertise en deskundigheid, hun adviezen en kritieken om lessen te trekken over het te voeren beleid.
2. Preventieve zorg is essentieel in een goed gezondheidsbeleid. Met preventieve zorg bedoelen we de zorg die erop gericht is het ontstaan van een ziekte te voorkomen of een ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen zodat de behandeling snel kan starten. Hierdoor verhogen we de overlevingskansen. Preventie- en sensibiliseringscampagnes krijgen de volle steun van de gemeente. Zowel op het vlak van communicatie als door het ter beschikking stellen van accommodatie. Deze campagnes gaan van vaccinaties tot preventie en opsporing van kanker.
3. Geestelijke gezondheid is essentieel om goed mee te draaien in de maatschappij en is ook vaak een onderschat gegeven. Mensen die hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg merken ook dat het geen eenvoudig gegeven is en de plaatsen er maar beperkt zijn. We streven als N-VA Vosselaar naar een goede samenwerking met omliggende steden/gemeenten om voor deze mensen een sociale kaart op te stellen zodat zij sneller bij de juiste mensen/instanties terechtkomen. Dit kan eveneens in kaart worden gebracht in het kader van druggerelateerde problematiek zodat we een duidelijke zorgverlening creëren in ons anti-drugbeleid.
4. Kennis van eerste hulp en AED kunnen mensenlevens redden. We werken samen met het Rode Kruis, afdeling Vosselaar. We brengen zoveel mogelijk kinderen en volwassenen in gezins- en verenigingsverband de principes bij van levensreddende handelingen en leren volwassenen om de beschikbare AED toestellen te bedienen bij hartfalen.
5. Momenteel werkt Vosselaar met “de gele doos”. Een belangrijk initiatief om hulpverleners bekend te maken met o.a. je medicatieschema. Toch is dit papieren systeem niet voor iedereen de beste of meest efficiënte keuze. We bekijken of er intussen efficiëntere alternatieven beschikbaar zijn, die steeds up-to-date zijn, om uit te rollen.
6. We stimuleren het gebruik van e-health en telezorg om zorg toegankelijker te maken voor onze inwoners die moeilijk naar een arts kunnen gaan.

Inspraak, participatie & informatie - Samen voor een beter Vosselaar

VISIE

Gemeenteraadsleden worden verkozen door de bevolking om de gemeente te besturen. Ze nemen hun verantwoordelijkheid op en moeten in alle mogelijke omstandigheden durven beslissen. Het belang van de ganse Vosselaarse bevolking staat voorop, niet die van het individu.

Vooraleer onze raadsleden knopen doorhakken informeren ze zich grondig. N-VA Vosselaar vindt het belangrijk om samen met de bevolking aan de Vosselaarse toekomst te bouwen. Samen nadenken over en samen werken aan een beter Vosselaar verscherpt immers de burgerzin en werkt gemeenschapsvormend.

Informatie verstrekken en geïnformeerd worden zijn zowel voor het gemeentebestuur als voor de inwoners van belang. N-VA Vosselaar zal dit dan ook met de meeste zorg doen en hiervoor alle nodige kanalen benutten.

PROGRAMMAPUNTEN

1. Meerderheid en oppositie moeten hun rol volop kunnen vervullen. Ze moeten kansen krijgen om mee te overleggen, deel te nemen aan werkbezoeken en alle mogelijke informatie te bekomen. Onze schepenen geven jaarlijks een verslag over hun beleid.
2. Wij nemen adviesraden ernstig. De adviesraden kunnen hun taak volledig onafhankelijk uitoefenen. Deze adviesraden kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de gemeente. De verslagen van adviesraden zijn raadpleegbaar door de Vosselaarse bevolking.
3. Belangrijke beleidsbeslissingen zoals openbare werken worden tijdig gecommuniceerd aan de betrokkenen (buurtbewoners, belangengroepen, ondernemingen,…). Alle inwoners van Vosselaar kunnen het informatieblad digitaal consulteren. Wie dit wenst kan nog steeds een gedrukt exemplaar krijgen. De informatie moet objectief, zakelijk, volledig en tijdig zijn.
4. Nieuwe inwoners nodigen we jaarlijks uit voor een rondleiding. Op die manier kunnen zij kennis maken met het gemeentebestuur en haar diensten. Alle nuttige informatie wordt gebundeld in een informatiebrochure.
5. Via de gemeentelijke website bundelen we de noden en het aanbod aan vrijwilligers.
6. De vrijwilligers worden jaarlijks in de bloemetjes gezet op een vrijwilligersfeest.
7. We betrekken onze inwoners bij het beleid en verhogen de transparantie door regelmatig openbare vergaderingen en rapportages te organiseren over de voortgang van gemeentelijke projecten en besluiten, onder de naam inspraakfestivals.
8. Door middel van een online platform kunnen inwoners of organisaties zelf ideeën indienen of stemmen over voorstellen m.b.t. de gemeente.                                                                                                                       9. Via een jaarlijkse participatie award, erkennen of belonen we inwoners of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de gemeenschap.

Jeugd - Onze jongeren moeten zich tot sterke, zelfstandige individuen kunnen ontwikkelen

VISIE

N-VA Vosselaar vindt het belangrijk dat onze jongeren zich door een breed aanbod aan ontspanning en jeugdwerking kunnen ontwikkelen tot sterke, zelfstandige jonge individuen.

Hierbij vinden we enkele speerpunten belangrijk: participatie, infrastructuur en aanbod, van kleuter tot adolescent en ondersteuning.

PROGRAMMAPUNTEN

1. De inbreng van de jeugd zelf is van onschatbare waarde. De jeugdraad, waarin diverse jongeren participeren, is hierin een belangrijke speler. Waardoor zowel de politiek, als het lokaal bestuur een duidelijk beeld krijgt van wat er leeft bij de jeugd. Daarom organiseren we ook jeugdforums, een kindergemeenteraad en enquêtes waar kinderen en jongeren ideeën, zorgen en suggesties kunnen delen met de gemeentelijke vertegenwoordigers.
2. Om de zelfstandigheid en ontwikkeling van onze jongeren te stimuleren, zorgen we voor een uitgebreid gamma aan mogelijkheden om hen een actieve rol te laten opnemen: doorgroeien naar leiding bij jeugdbewegingen, begeleiding van de Rekels, diverse vrijwillige taken,…
3. Om ieder kind en elke jongere zichzelf te kunnen laten zijn, is er behoefte aan verschillende keuzemogelijkheden om hun talenten verder te kunnen ontplooien. Per slot van rekening is niet iedereen een sporter, muzikant(e), toneelspeler of creatieveling. Van atleet tot zanger(es), er moet een breed scala voor handen zijn zodat ieder zich kan boetseren naar zijn eigen ‘ik’. Inzetten op degelijke faciliteiten – binnen de ruimere regio – vormt de basis van een goede ontwikkeling. We moeten de verenigingen bijstaan in zogenaamde ‘try-outs’, zodat iedereen kan ontdekken waar zijn talenten liggen.
4. Elke leeftijd kent andere noden. Zo moeten de kleinsten op zoek kunnen gaan naar zichzelf in een ruim aanbod bij onder meer de kinderclub of door zich uit te leven op de verschillende speelpleintjes die de gemeente rijk is. De grotere kinderen hebben behoefte aan verenigingen met een goede jeugdwerking waarbij iedereen zijn eigen talenten kan ontplooien. Dit moeten we dan ook stevig ondersteunen en promoten.
5. Vele speelpleintjes zijn reeds ter beschikking maar kunnen een opwaardering gebruiken. Bovendien moet ook de spreiding hiervan afgestemd worden op de lokale noden.
6. Onze jong adolescenten moeten we stimuleren om eigen initiatieven op poten te zetten en een plaats te bieden waarbij jongeren jong kunnen zijn. Want ook de zogenaamde hangjongeren hebben een plaats nodig om te ‘hangen’ – zonder voor overlast te zorgen. Uitnodigende zitgelegenheden waar de jeugd zijn sociale contacten kan onderhouden op plaatsen waar de kans op overlast gering is worden bekeken. Evenals de aanwezigheid van gepaste sociale controle.
7. Initiatieven voor dansfeesten of fuiven door verenigingen of vzw’s zullen we ondersteunen met een geschikte locatie of gepast materiaal.
8. De verplaatsing van wijkwerking Berkenmei naar Het Hof kan ook plaats bieden aan vernieuwing. Een avontuurlijk belevingspad waar onze jeugd zich kan uitleven kan een mooie aanvulling zijn, naast een belevingspark aan de Konijnenberg.
9. Samen met het huis van het kind organiseren we workshops gericht op het bevorderen van mentaal welzijn, stressmanagement en emotionele intelligentie bij jongeren. Ook digitale veiligheid, cyberpesten en verantwoord internetgebruik zal aan bod komen.                                                                                                                                                                                                                                                                           10. In het kader van alcoholpreventie stimuleren we verenigingen om gratis kraantjeswater aan te bieden aan jongeren onder de 18 jaar.

Jonge gezinnen - Sterke schouders vormen de hoeksteen van onze samenleving

VISIE

Gezinnen zijn de sterke schouders die een gemeente levendig en bruisend houden. Ze lopen er school, ze werken er en moeten kunnen genieten van welverdiende ontspanning.

We merken ook de veranderende gezinsrealiteit van een stijgend aantal eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen en ouders van hetzelfde geslacht. Sterke gezinnen zijn onontbeerlijk voor de levenskwaliteit van een gemeente. Gezinnen steunen en hen kansen geven is dan ook een kernopdracht voor de gemeente.

In (jonge) gezinnen gaan de dag van vandaag steeds vaker beide partners werken. Voor N-VA Vosselaar is het belangrijk dat zowel mannen als vrouwen voldoende en gelijkwaardige kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Daarnaast moeten beide partners van een evenwichtige verhouding tussen werk en privé kunnen genieten. De combinatie tussen werken en de zorg voor kinderen is niet altijd evident.

Vandaag de dag is het problematisch voor jonge ouders om kinderopvang te vinden binnen de regio, laat staan binnen de eigen gemeente. Voldoende kwalitatieve, betaalbare en toegankelijke kinderopvang, voor- en naschoolse opvang en vakantieopvang zijn absoluut noodzakelijk.

PROGRAMMAPUNTEN

1. We streven naar voldoende, kwalitatieve, betaalbare en toegankelijke kinderopvang. Iedere Vosselaarse 0 tot 3 jarige, die hier nood aan heeft, zou binnen de eigen gemeentegrenzen terecht moeten kunnen in de kinderopvang. Voor deze extra capaciteit rekenen we bij voorkeur op de ondernemingszin van onze inwoners. De gemeente werkt actief aan een beleid, in samenwerking met de hogere overheid, dat meer opvanginitiatieven stimuleert.
2. Kinderen moeten tijdens de vakantieperiodes of tijdens de voor- en naschoolse kinderopvang voluit kunnen genieten van een gevarieerd en kwaliteitsvol opvangaanbod met uitdagende en stimulerende activiteiten aangepast aan hun leeftijd en mogelijkheden.
3.Onze jonge gezinnen moeten binnen de grenzen van onze eigen gemeente voldoende ontspannings- en ontmoetingskansen hebben. We onderzoeken de mogelijkheid om een grote natuurlijke en avontuurlijke speeltuin te voorzien, waar zowel onze allerkleinsten als onze iets grotere kinderen zich ten volle kunnen uitleven.
4. Tijdens de zomervakantie kunnen straten in overleg met de bewoners tijdelijk ingericht worden als speelstraat, in overleg met en op vraag van de straat zelf. De gemeente neemt hier een faciliterende rol in op.
5. Wij zijn ons bewust van de noodzaak aan verscheidenheid in het woningbestand om tegemoet te komen aan de behoeften van verschillende bevolkingsgroepen. Daarom onderzoeken en promoten we innovatieve woontypologieën en manieren om levenslang wonen betaalbaar en kwaliteitsvol te maken.

Leefmilieu - Werken aan een propere gemeente met oog voor biodiversiteit

VISIE

Vosselaar is een groene, maar ook een sterk verdichte gemeente waar mensen graag wonen. Om enerzijds voldoende ruimte te behouden voor groen en anderzijds voldoende woningen te kunnen bouwen moeten we onze ruimte efficiënt benutten.

De klimaatverandering werd in de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk. Langere periodes van warmte en droogte worden afgewisseld door kortere periodes met hevige regenval. Europa heeft met de ‘green deal’ en de Verenigde Naties met de 17 duurzaamheidsdoelstellingen een kader geschept waar ook gemeentes hun duurzaamheidsbeleid op kunnen afstemmen.

Zwerfafval is voor mensen één van de belangrijkste punten waar zij zich aan ergeren in hun leefomgeving. Iedereen wil immers in een propere omgeving wonen. Daarom pakken we sluikstort hard aan met GAS-boetes. We blijven sensibiliseren rond het belang van goed sorteren en rond het weggooien van voornamelijk plastic flesjes en blikjes in onze leefomgeving.

PROGRAMMAPUNTEN

1. Bij de bouw of renovatie van het gemeentelijk patrimonium kiezen we doelgericht voor duurzame materialen en nemen maatregelen om het energieverbruik laag te houden. We investeren in groene technologieën voor onze openbare gebouwen.
2. De gemeente stimuleert onze inwoners om ook zelf initiatieven te nemen rond vergroening en verduurzaming. Bewoners krijgen praktische informatie over zonnepanelen, warmtepompen, isolatie, laadpalen, duurzaam en klimaatneutraal tuinieren met oog voor biodiversiteit. Verder geven we informatie over mogelijke groepsaankopen en bestaande subsidies.
3. We kiezen voor meer groen in het straatbeeld en daarbuiten. Hierbij kiezen we zoveel mogelijk voor inheemse soorten die een bijdrage leveren aan een grotere biodiversiteit. Inwoners worden uitgenodigd om met gezamenlijke straat- en buurtinitiatieven te komen tot meer groen in hun leefomgeving. In het centrum brengen we meer groen en combineren dit met de andere functies zoals wonen, werken, parkeren en mobiliteit.     Een groen centrum kan immers een positieve impuls geven aan handelszaken en horeca.
4. Droogte is een groot probleem. We sensibiliseren inwoners om te ontharden en het water op het eigen perceel te laten infiltreren.
5. Vosselaar moet een propere gemeente zijn. De groendienst heeft een belangrijke taak om Vosselaar proper te houden en kan rekenen op de nodige ondersteuning. Sluikstort en zwerfvuil tolereren we niet! Ook niet in de buurt van glascontainers.
6. We lanceren een gemeentebreed zero waste programma met workshops voor inwoners die afval willen verminderen.
7. We stimuleren onze scholen om een schoolmoestuin aan te leggen waar kinderen hun eigen groenten en fruit kunnen verbouwen, met educatieve programma’s over duurzame landbouw en gezonde voeding.
8. We onderzoeken of we lokale energiecoöperaties kunnen stimuleren waar inwoners gezamenlijk kunnen investeren in duurzame energieprojecten zoals zonnepanelen en windenergie.
9. Bescherm en herstel van natuurlijke waterlopen staat hoog op onze prioriteitenlijst om overstromingen te voorkomen en het lokale ecosysteem te versterken.                                                                                          10. We willen begraafplaatsen moderniseren door ze in te richten als parkbegraafplaatsen; We digitaliseren de gegevens van overledenen en willen deze op de begraafplaats toegankelijk maken door middel van een infozuil.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   11.  De gemeentehal is toe aan een grondige renovatie. We onderzoeken welke functies en activiteiten in dit gebouw passen. Aan de hand van die resultaten zal een nieuwbouw of verbouwing gepland worden.

 

Lokale economie - Een sfeervolle, levendige en bruisende omgeving

VISIE

N-VA wil Vosselaar volop laten ondernemen. Als lokale overheid is het belangrijk om te zorgen voor een gezond ondernemingsklimaat, waarbij middenstanders, zelfstandigen en ondernemers kansen krijgen en de gemeente ten volle haar rol als facilitator opneemt.

Vosselaar beschikt over succesvolle zelfstandigen, zaakvoerders en bedrijfsleiders. Zij spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling en groei van onze gemeente omdat ze werkgelegenheid bieden en de levensstandaard van onze inwoners verhogen. N-VA Vosselaar wil een partner zijn van deze ondernemingen en middenstanders.

PROGRAMMAPUNTEN

1. We versterken onze dorpskern, want dit is immers het uithangbord van de gemeente en vormt de basis voor een bloeiende lokale economie, voor toerisme en voor horeca. Er moet steeds voldoende ruimte blijven voor detailhandel in onze kern.
2. We zorgen voor een positief klimaat voor opstartende en reeds bestaande initiatieven. In plaats van initiatiefnemers te bedelven onder allerhande regels en administratieve lasten, zorgen we voor versoepeling en vereenvoudiging.
3. Lokale dienstverlening is een belangrijke hefboom om Vosselaar levend en bruisend te houden. We nemen hiervoor initiatieven samen met de horeca en de middenstand, zoals het ondersteunen van evenementen. In eerste instantie denken we ook aan een cultuurmarkt ‘handmade in Vosselaar’, waar alle lokale initiatiefnemers hun talenten kunnen laten zien.
4. Evenementen zoals de braderij, meat & eat, Voss-a-live, Nacht van Vosselaar… zijn van onschatbare waarde om onze gemeente bruisend te houden. We bekijken of we vanuit de gemeente een nog grotere faciliterende rol kunnen opnemen om deze en extra evenementen in de toekomst nog beter te ondersteunen.                                                                                                                                                                            5. We bekijken de mogelijkheden om afwisselend in het centrum en het Heieinde een vaste (avond)markt in te richten.
6. We richten in het centrum co-working spaces voor fleelancers in en start-ups aangevuld met netwerkbijeenkomsten en ondersteuning voor ondernemerschap.
7. We organiseren werkgelegenheidsbeurzen waar lokale bedrijven en werkzoekenden elkaar ontmoeten. We nemen een gelijkaardig initiatief voor jobstudenten.
8. We faciliteren pop-up stores in leegstaande panden en ook markten om ons dorp levendig te houden en de startende ondernemers een kans te geven.
9. We promoten Vosselaar als bestemming voor ecotoerisme door routes te ontwikkelen die natuurlijke en culturele bezienswaardigheden verbinden.
10. De culturele evenementenkalender moet een middel zijn om toeristen aan te trekken en lokale economie te stimuleren.
11. We richten het centrum in als sfeervolle omgeving en een aangename plaats om te vertoeven.

Onderwijs - Toponderwijs in het hart van onze gemeenschap

VISIE

Voor N-VA Vosselaar verdient elk kind de beste onderwijskansen. Daarom investeren wij in onderwijskwaliteit. De gemeente heeft als inrichter een belangrijke lokale rol inzake onderwijs en vorming, die zullen wij ook in de toekomst blijven opnemen. Daarnaast willen we kunstonderwijs, volwassenenonderwijs en de STEM- academie promoten.

PROGRAMMAPUNTEN

1. De vernieuwing van de huidige schoolinfrastructuur moet tegemoet komen aan de noden en eisen van de leerlingen en de leerkrachten. We denken hierbij aan polyvalente ruimtes, buitenklassen en belevingslokalen. Een speelplaats hoeft niet langer een gebetonneerde vlakte te zijn maar kan een uitdagende plek zijn met veel plaats voor groen wat eveneens het klimaat ten goede komt door een betere waterhuishouding en afkoeling door schaduwrijke zones.
2. Werken in het onderwijs moet aantrekkelijk zijn. Om de motivatie van de leerkrachten op peil te houden is een goede ondersteuning van groot belang. Concrete en directe bijstand van de gemeentelijke technische dienst in onze gemeentelijke basisscholen om onmiddellijk alle kleine gebreken op te lossen hoort hier ook bij.
3. Onderwijs gaat verder dan de school. De Nederlandse taal is en blijft van ongelooflijk belang. Het begrijpen en het spreken van Nederlands is essentieel. We verwachten dat er op de speelplaats en in de klas Nederlands gesproken wordt. Ook volwassenen die onze taal niet machtig zijn, moeten een weg vinden om de taal te leren. We voorzien, in samenwerking met onze buurgemeenten, een opleiding Nederlandse taal voor anderstaligen.
4. We stimuleren samenwerking tussen de verschillende scholen: werken rond gezamenlijke thema’s, verbroedering bij sportgelegenheden, zorgen dat de neuzen in dezelfde richting wijzen want voor ons is elk kind even belangrijk, ongeacht het onderwijsnet. Het is belangrijk dat er op regelmatige basis overleg is tussen de schooldirecties van de verschillende onderwijsnetten. Nieuwe ontwikkelingen, noden en problemen kunnen zo kort opgevolgd worden.
5. Wij stimuleren samenwerkingen tussen onderwijs, kinderopvang, buitenschoolse opvang, de jeugddienst, bibliotheek, Huis van het Kind, sport- en andere verenigingen. Deze samenwerkingen zijn bevorderend voor de kwaliteit en werken verbindend. We maken werk van een brede school. Dit betekent dat we ernaar streven om de bestaande infrastructuur maximaal open te stellen voor de dorpsgemeenschap en het verenigingsleven.
6.We evalueren permanent de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Onze kinderen moeten in de veiligste omstandigheden naar school kunnen. We sturen onmiddellijk bij waar nodig en dit steeds in overleg met de bevolking. We willen de fiets van en naar school blijven stimuleren, zonder dit te verplichten. Ouders zijn nog altijd het best geplaatst om die keuze te maken.
7. We willen ook volwassenonderwijs aanmoedigen want je bent nooit te oud om bij te leren. We voorzien hiervoor, in samenwerking met de buurgemeenten, een aanbod aan laagdrempelige opleidingen aangepast aan de actuele behoeften, trends en nieuwe ontwikkelingen.
8. We lanceren in samenwerking met de ganse scholengemeenschap nieuwe technologieën zoals virtual reality om innovatieve leerervaringen te bieden in scholen.

Personeel & dienstverlening - Beter doen met minder overheid

VISIE

N-VA Vosselaar wil een personeelsbeleid gestoeld op drie pijlers. Allereerst een kwalitatieve dienstverlening aan onze burgers. Dit staat altijd en overal voorop. Daarnaast kiezen we voor de juiste man/vrouw op de juiste plaats. De persoon met de juiste competenties, kwaliteiten, vaardigheden en motivatie. Onze gemeentelijke personeelsleden zijn immers niet louter uitvoerders van het beleid, maar denken mee na en nemen initiatief. Tot slot bekijken we welke taken een kerntaak van onze gemeente moeten zijn. We stemmen het personeelsbestand hierop af.

PROGRAMMAPUNTEN

1. De medewerkers zijn er voor onze burgers. Dat wil zeggen dat iedere burger recht heeft op dezelfde, hoogwaardige en persoonsgerichte dienstverlening en dat deze dienstverlening klantvriendelijk en toegankelijk moet zijn. Avondopeningen zijn hierbij essentieel voor onze werkende inwoners.
2. De uitbouw van de digitale dienstverlening moet een trapje hoger. We zien erop toe dat de burger meer digitale mogelijkheden heeft om zijn of haar administratie in orde te maken, zonder dat het fysieke loket of persoonlijke hulp verdwijnt. Voor wie thuis nog geen computer heeft, zullen pc’s ter beschikking zijn in het gemeentehuis en de Moer.
3. Door middel van een eigen Vosselaarse app brengen we het beleid dichter naar de inwoners. De app geeft niet alleen het meest recente overzicht van het belangrijkste nieuws en komende evenementen, maar fungeert ook als een ‘loket op zak’. Via deze app kan je je burgerprofiel en ebox raadplegen, een afspraak maken bij de gemeentelijke diensten, documenten opvragen, iets melden, de afvalkalender raadplegen,… Zo wordt de gemeentelijke dienstverlening 24 uur op 24 beschikbaar.
4. Via self-service zuilen kunnen onze inwoners ook na de kantooruren documenten en uittreksels aanvragen en afdrukken.
5. De juiste man of vrouw op de juiste plaats vertaalt zich in een betere dienstverlening aan de burger. Aanwervingen gebeuren enkel op basis van objectieve criteria en voor leidinggevende functies wordt steeds gewerkt met een extern selectiebureau. Er zal geen politieke inmenging zijn in de uiteindelijke keuze.
6. De inbreng van het gemeentepersoneel is belangrijk. Wij kiezen voor een goede samenwerking tussen politiek en ambtenaren.
7. Personeelsleden zijn verantwoordelijk voor hun eigen functioneren en moeten voldoende kansen krijgen om zich bij te scholen indien dat nuttig is voor hun functie. We waken erover dat de continuïteit van de dienst hierbij niet in het gedrag komt.
8. Het bestuur ondersteunt initiatieven om het groepsgevoel te versterken, zoals sportdagen, teambuilding,…
9. We stimuleren het werken met jobstudenten in de vakantie om de dienstverlening optimaal te blijven garanderen en om jongeren kennis te laten maken met de werking van onze gemeente.
10. We voorzien een laagdrempelig klachten- en meldingssysteem dat ook voldoende aandacht heeft voor verbetersuggesties voor de organisatie.
11. Onze burgers hebben recht op een neutrale en onpartijdige dienstverlening. Die neutraliteit en onpartijdigheid worden zichtbaar gemaakt door een neutrale kledingstijl voor personeel dat in rechtstreeks contact komt met onze burgers in de openbare dienstverlening en bij contact met externe partners. Religieuze of ideologische kentekens zijn dus niet toegelaten in deze functies.

Personen met een beperking - Integratie en gelijke kansen moeten meer zijn dan een begrip

VISIE

Een toegankelijke gemeente is voor elke burger, met en zonder beperking, een mensenrecht. De gemeente is het meest nabije bestuursniveau. Daarom zal N-VA Vosselaar de toegankelijkheid van openbare gebouwen en domeinen steeds meenemen in nieuwe beleidsbeslissingen.

Het spreekt voor zich dat inwoners geen moeilijkheden mogen ondervinden wanneer ze de diensten van de gemeente gebruiken of deelnemen aan activiteiten of evenementen die door de gemeente worden georganiseerd.

Mensen met een beperking moeten de mogelijkheid hebben om zo lang mogelijk zelf beslissingen te nemen en zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, indien zij dit wensen. Dit impliceert enerzijds dat er aandacht moet zijn voor de nodige omkadering ( hulpverleners, mantelzorgers, …) en anderzijds voor toegankelijke infrastructuur.

PROGRAMMAPUNTEN

1. Als gemeente focussen we ons op onze regierol. Hierbij verwachten we van onze partners (sociale huisvestingsmaatschappijen, projectontwikkelaars,…) dat zij maximale inspanningen doen voor noodzakelijke woningaanpassingen op maat.
Wij ondersteunen het Vlaams beleid rond persoonsvolgende financiering, waarbij aanpassingen, hulpmiddelen en financiering vraag gestuurd verloopt. Vanuit de gemeente voorzien we een aanspreekpunt om onze inwoners die vragen hebben of hulp nodig hebben te ondersteunen.
2. Het zorgen voor mensen met een beperking is niet altijd evident. We hebben respect voor mensen die deze zware taak op zich nemen en streven naar extra ondersteuning voor mantelzorgers.
3. Voor mensen met een beperking is de bereikbaarheid en de betreedbaarheid van alle publieke gebouwen en ruimtes in de gemeente van essentieel belang om hun onafhankelijkheid en zelfredzaamheid te behouden. Bij werken aan wegen en voetpaden verbeteren we de toegankelijkheid.
4. In het dorpscentrum van Vosselaar vinden verschillende evenementen plaats. Iedereen moet aan elk van deze evenementen of activiteiten kunnen deelnemen.
5. Er zal streng en consequent opgetreden worden tegen personen die onterecht gebruik maken van parkeerplaatsen voorbehouden voor mindervalide medeburgers.
6. Levenslang sporten is voor iedereen belangrijk. Het aanbod en de promotie van G-sport wordt actief opgenomen. Deelname van sporters met een beperking wordt in elke sporttak gestimuleerd.
7. Bij het vernieuwen van speeltuigen en verbouwen van een speeltuin zal er bij de keuze van de speeltoestellen rekening gehouden worden met de integrale toegankelijkheid.
8. Een werkgroep toegankelijkheid of een adviesraad voor personen met een beperking kan opgericht worden. Hierin zullen personen met een beperking een cruciale rol spelen. Hun ervaringsdeskundigheid is onmisbaar voor het beleid. Op die manier gaan wij met hen in overleg en betrekken we hen bij beslissingen maar ook zo kunnen noden en behoeften gedetecteerd worden om het beleid bij te sturen.
9. Ook voor burgers met een auditieve, visuele of verstandelijke handicap zal de gemeentelijke website en het digitaal loket toegankelijk zijn.
10. We onderzoeken of we in Vosselaar met een buurtzorgnetwerk aan de slag kunnen. Dit ondersteunt inwoners in hun functioneren, bevorderen zelfredzaamheid en stemt zorg en ondersteuning op elkaar af. We werken hierbij samen met mantelzorgers en vrijwilligers. Het gaat om mensen die op vrijwillige basis iets doen voor elkaar en zo een bijkomende en belangrijke schakel zijn in een netwerk van zorg. Zo’n buurtzorgnetwerk verhoogt de levenskwaliteit, vergroot de zelfstandigheid, haalt deze doelgroep uit hun sociaal isolement en voorkomt eenzaamheid.
11. De samenwerking met de Berken en het Gielsbos worden geïntensiveerd.                                                                                                                                                                                                                              12. We stimuleren aangepast en levenslang wonen. Kleine of wat grotere aanpassingen in een woning kunnen er voor zorgen dat mensen langer in hun woning en vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen: de slaapkamer beneden installeren, rolluiken automatiseren, een traplift, het bad vervangen door een inloopdouche, de toegankelijkheid verbeteren,… Wij willen mensen met een beperking actief informeren en ondersteunen in hoe zij hun woning kunnen aanpassen en op welke premies zij aanspraak kunnen maken om deze werken te realiseren. Samen met de ziekenfondsen organiseren we een zorgexpo rond wonen en mobiliteit.
13. Het gemeentelijk thuiszorgaanbod voor senioren (Minder Mobielen Centrale) breiden we uit naar mensen met een beperking en langdurig zieken. Op die manier ondersteunen we hen om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen.

 

 

Ruimtelijke ordening en mobiliteit - Opmaak juridisch kader noodzakelijk

VISIE

Iedereen wil graag in een rustige en groene omgeving wonen. Tegelijk neemt de behoefte aan woningen en voorzieningen toe. Het evenwicht vinden tussen wonen, werken, winkelen en leefbaarheid is een enorme uitdaging in Vosselaar.

N-VA Vosselaar vindt dat er nood is aan een duidelijk en krachtdadig beleid dat zorgt voor een ruimtelijke ordening die de schaarse groene ruimte vrijwaart. Momenteel is Vosselaar een lappendeken op het vlak van ruimtelijke ordening en daarom is de opmaak van een juridisch kader noodzakelijk. We bewaken de goede verhouding tussen bebouwing en kwalitatieve publieke ruimte.

Mobiliteit en ruimtelijke ordening zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We pleiten er dan ook voor om beide bevoegdheden onder éénzelfde schepen te bundelen.

PROGRAMMAPUNTEN

1. Sinds het woonomgevingsplan door de Raad van State werd vernietigd, is er geen goede basis meer voor de behandeling van een stedenbouwkundige aanvragen voor omvangrijke projecten. Daarom is een opmaak van een juridisch kader van prioritair belang. Hierbij waken we er over dat er een evenwicht bestaat tussen leefbaarheid, bereikbaarheid en functies zoals wonen, werken en vrije tijd.
2. We dringen er bij de hogere overheid op aan om de Antwerpsesteenweg te herinrichten als een groene laan. We denken hier bijvoorbeeld aan het opnieuw aanplanten van bomen tussen het fietspad en de straat, het gebruik van een groene middenberm waar mogelijk en een groene wandelboulevard aan de zijkanten. We gaan hierover in gesprek met de bevoegde overheden.
3. Voor ons is een duurzame mobiliteitsstrategie een optimale mix tussen verschillende vervoersmiddelen. Onze inwoners moeten zich kunnen verplaatsen met het vervoersmiddel van hun keuze. Als gemeente zorgen we er voor dat alle vervoersmiddelen op een veilige en vlotte manier gehanteerd kunnen worden.
4. We zorgen voor een gemeentelijk mobiliteitsplan met speciale aandacht voor veilige en aantrekkelijke fietsroutes. Het uiteindelijke doel van dit mobiliteitsplan is om zoveel mogelijk inwoners te stimuleren de fiets te gebruiken. Stimuleren, maar niet verplichten.
5. De voet- en fietspaden worden aangepast zodat ook personen die minder mobiel zijn zich vlot kunnen verplaatsen binnen onze gemeente.
Het openbaar vervoer is heel belangrijk en krijgt onze volle steun. Binnen het dorpscentrum is het echter niet veilig voor de zwakkere weggebruikers om grote bussen toe te laten. We pleiten bij de hogere overheid om deze te vervangen door kleinere modellen.
6. We tekenen doorheen onze gemeente een beter netwerk van verkeersveilige en kindvriendelijke fiets- en looproutes uit. Bestaande nog te realiseren en gewenste speel- en schoolroutes maken we kindvriendelijker en verkeersveiliger.
7. Hoewel we stimuleren dat ouders hun kinderen maximaal via duurzame verplaatsingen naar school brengen, willen we dit niet verplichten. Ouders moeten zelf kunnen kiezen wat voor hen de beste manier is om hun kinderen te brengen of op te halen. Zeker bij slecht weer leidt het gebrek aan parkeermogelijkheden in het centrum vaak tot chaos en onveilige situaties bij de start of het einde van de schooldag. Daarom pakken we de nood aan meer parkeermogelijkheden in de schoolomgeving eindelijk aan.
8. Vele inwoners en in het bijzonder jonge gezinnen kiezen bewust voor Vosselaar als groene gemeente met een dorps karakter waar een gezinswoning nog kan gecombineerd worden met een tuin(tje) voor de kinderen. De verappartementisering van Vosselaar van het vorige bestuur zorgt ervoor dat de eengezinswoning schaarser en duurder wordt. We willen opnieuw een evenwicht zodat ook jonge gezinnen een fijne toekomst kunnen opbouwen en waarbij Vosselaar haar groene en dorpse karakter behoudt.
9. We ondersteunen binnen de Vosselaarse mogelijkheden initiatieven voor flexibele vervoersoplossingen zoals deelauto’s en -bussen die op afroep beschikbaar zijn, om de bereikbaarheid te verbeteren en het autoverbruik te verminderen, zonder de autogebruiker in een negatief daglicht te stellen. Onze inwoner zal altijd de vrije keuze hebben hoe hij zich wil verplaatsen.

Senioren - Ook wie langer leeft, verdient een goed leven

VISIE

Als N-VA-Vosselaar zien we de vergrijzing als een positief verhaal. We leven langer en dankzij de goede gezondheidszorg blijven we ook nog eens langer gezond.

Ouder worden is geen synoniem van passief worden. Vele gepensioneerden oefenen diverse hobby’s uit en gaan meer en meer op reis.

De goede ‘oude dag’ ligt steeds meer en meer binnen handbereik. Maar de vergrijzing brengt ook uitdagingen mee. Daar willen wij als N-VA-Vosselaar een antwoord op geven.

PROGRAMMAPUNTEN

1. We moeten waakzaam zijn voor de vereenzaming, o.a. door het oprichten van zelfhulpgroepen, whatsapp-groepen en belcirkels.
2. We voorzien een dienstencentrum met de nodige activiteiten om onze senioren leuke middagen te laten beleven en elkaar te laten ontmoeten. Dat kan bijvoorbeeld in de oude bibliotheek. De activiteiten zijn specifiek bedoeld om de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de deelnemers te versterken. Bovendien zorgen we ervoor dat ze de mogelijkheid hebben om aan democratische prijzen een maaltijd te gebruiken.
3. Mantelzorgers worden aanzien als volwaardige partners: ze krijgen de nodige erkenning, waardering en informatie. We bekijken de mogelijkheid voor het toekennen van een mantelzorgpremie.
4. De seniorenraad wordt ernstig genomen. Bij belangrijke beleidsbeslissingen zal aan hen advies gevraagd worden.
5. Samen met de senioren bekijken we hoe we optimaal tegemoet kunnen komen aan hun noden. Dat kan gaan van een uitbreiding van het alarmoproepsysteem over informatie over medische en hygiënische behandelingen tot het bestaan van de klusjesdienst of veiligheidstrainingen ( bv. valpreventie).
6. De gemeentelijke diensten moeten open staan en actief meedenken over nieuwe woonvormen die het langer thuis wonen kunnen bevorderen, maar ook voor het onderzoeken van alle mogelijke financiële ondersteuning.
7. We zorgen voor goed onderhouden trottoirs en voldoende zitgelegenheden in openbare ruimtes.                                                                                                                                                                                              8. Het lokaal bestuur bundelt alle relevante informatie over ‘ouder worden’ in een seniorengids.

Sociaal beleid - Je staat niet alleen in Vosselaar

VISIE

Vosselaar moet een plek blijven waar iedereen zich thuis kan voelen. Een sterk sociaal weefsel waarbij elke inwoner zijn rechten, maar ook zijn plichten vervult moet ervoor zorgen dat er steeds een vangnet is voor iedereen die daar nood aan heeft.

Ondersteuning vanuit de overheid is bij voorkeur tijdelijk. We zorgen ervoor dat wie wil, actief kan deelnemen aan het maatschappelijk leven. Op die manier maken we van onze gemeente een warme gemeenschap. We willen mensen helpen om zichzelf sterker te maken in plaats van hen zomaar geld toe te stoppen. Uiteraard zullen burgers die niet in staat blijken zelfredzaam te zijn en een blijvende nood hebben aan ondersteuning deze hulp ook krijgen. We laten niemand aan zijn lot over.

Deze visie draagt het personeel van de sociale dienst overigens al uit. Ieder dossier wordt kritisch maar rechtvaardig bekeken en iedere cliënt kan rekenen op een gepersonaliseerde aanpak waarbij iedereen zo goed mogelijk geholpen wordt. Ook de eigen verantwoordelijkheden en capaciteiten van de cliënt worden hierbij niet uit het oog verloren.

Sociale fraude (zoals fraude in het kader van een leefloon, domiciliefraude, fraude rond sociale huisvesting,…) is ontoelaatbaar. Door fraudeurs zijn er minder middelen beschikbaar voor zij die hier echt nood aan hebben. Sociale fraude zal worden opgespoord en bestraft.

PROGRAMMAPUNTEN

1. Een efficiënt lokaal sociaal beleid vereist een vlotte samenwerking tussen alle gemeentelijke diensten. We kiezen niet voor een apart loket voor OCMW-cliënten. We zorgen ervoor dat iedere inwoner, ongeacht zijn vraag aan ieder loket onthaald en desnoods doorverwezen kan worden.
2. We zijn ons ervan bewust dat eenzaamheid van alle leeftijden is. Niet alleen senioren maar ook jongeren kampen met eenzaamheid. We focussen op het belang van hechting via de scholen en zetten in op digitale eenzaamheid. We creëren samen met de jeugdraad en seniorenraad ontmoetingsplaatsen en werken aan buurtbabbels, buddy’s, praktische ondersteuning,… In Vosselaar sta je er niet alleen voor!
3. Werkbereidheid is een essentiële voorwaarde om beroep te kunnen doen op de solidariteit van de gemeenschap. Tewerkstellingsinitiatieven om langdurig werklozen en personen met een arbeidsbeperking opnieuw richting de arbeidsmarkt te sturen worden actief mee ondersteund.
4. Gezinnen waar slechts 1 ouder werkt, zijn extra vatbaar voor armoede. We benadrukken het belang van financiële zelfredzaamheid en geven specifieke aandacht aan de activering van vrouwen en moeders.
5. Er wordt een proactief beleid gevoerd om verborgen armoede en eenzaamheid bij onze inwoners (en in het bijzonder bij onze ouderen) te detecteren. We installeren een meldpunt zodat ieder signaal snel opgevolgd wordt.
6. We moedigen onze inwoners aan om ook zelf initiatieven te nemen om bewoners samen te brengen. Waardevolle projecten kunnen rekenen op ondersteuning. Een sterke gemeenschap is immers de basis van een bruisend en leefbaar Vosselaar. We denken hierbij ook aan het gebruik van een soepkar of een koffiekar voor het organiseren van buurtbabbels.
7. Het is voor ons belangrijk dat onze waarden zoals gelijkheid van man en vrouw, scheiding van staat en religie, seksuele diversiteit,… steeds gerespecteerd worden.
8. Om de opwaartse sociale mobiliteit van leefloners op te krikken, bekijken we of naast de bestaande trajecten een vorm van zinvolle sociale gemeenschapsdienst kan worden geleverd. Dat kan gaan over het ruimen van zwerfvuil, groenonderhoud, assistentie bij het oversteken voor schoolgaande kinderen, activiteiten met senioren begeleiden,… We delen dus niet zomaar geld uit, maar zetten vooral in op de versterking van onze inwoners.
9. We wijzen nieuwkomers niet enkel op hun rechten, maar ook op hun plichten.
10. Het sluitstuk van een rechtvaardig sociaal beleid is het uitsluiten van sociale fraude. Deze vorm van fraude wordt correct en consequent aangepakt. Onterecht verkregen financiële steun wordt teruggevorderd.

Sport - Levenslang sporten voor iedereen

VISIE

Als N-VA staan we voor een ‘sport-voor-allen’ beleid. Sport is niet alleen goed voor onze gezondheid, het is ook een belangrijke hefboom voor sociale binding en integratie.

Wij vinden het belangrijk om een samenhangende visie op het lokale sportgebeuren te ontwikkelen en dit vorm te geven in een heus sportbeleid. Het uitgangspunt hierbij is om alle inwoners aan te zetten tot levenslang sporten. Kwaliteit is noodzakelijk: kwaliteit in het aanbod, in de infrastructuur en de opleiding van de begeleiders.

De gemeentelijke sportdienst draagt hierin een grote verantwoordelijkheid. Deze dienst is immers de spil tussen de club, de school, de vereniging en het individu. De sportdienst stimuleert, coördineert, regisseert en promoot.

PROGRAMMAPUNTEN

1. Met een totaalplan sport willen we op het Diepvenneke een kwalitatieve sportfaciliteit realiseren waar alle sporten samenkomen. We zullen dit doen in overleg met alle sportverenigingen.
2. De gemeente neemt een regisserende rol op rond levenslang sporten. Ze waakt erover dat er doorheen het hele jaar een sportaanbod voorzien wordt voor verschillende doelgroepen en alle leeftijden.
3. De gemeentelijke sportdienst geeft, in nauwe samenwerking met haar partners zoals de sportraad, het lokaal sportbeleid vorm. Kwaliteit maar ook veiligheid staan hierbij voorop.
4. Om kinderen op jonge leeftijd een bewegingscultuur mee te geven wordt er nauw samengewerkt met de (buitenschoolse) kinderopvang en de scholen.
5. We schenken aandacht aan het optimaal houden en het onderhoud van onze sportinfrastructuur en zoeken samen met verenigingen die infrastructuurproblemen hebben naar een duurzame en betaalbare oplossing.
6. Voor bepaalde investeringen is Vosselaar echter te klein. Daarom wordt de samenwerking met buurgemeenten opgestart of verdergezet. We maken afspraken met deze buurgemeenten zodat onze inwoners ook daar onder de gunstigste voorwaarden kunnen sporten.
7. In de omgeving van bestaande sportaccommodaties plaatsen we eenvoudige ‘outdoor’ fitnesstoestellen die gemakkelijk te gebruiken zijn en toegankelijk zijn voor iedereen. Ook op deze manier willen we zoveel mogelijk mensen aanzetten om regelmatig te bewegen en te sporten.
8. Het is belangrijk om zo veel mogelijk inwoners aan te zetten tot levenslang sporten. Dit impliceert ook een sportaanbod voor personen met een beperking. De promotie van G-Sport wordt actief opgenomen.
9. We ontwikkelen sportieve toeristische attracties zoals fietsroutes of wedstrijden ( bv Vosselaar(obstakel)run) om sport en toerisme te combineren.                                                                                                            10. We stimuleren het aanbieden van virtuele sportlessen voor inwoners die liever thuis sporten of niet naar de sportclub kunnen komen.

Toerisme - Vosselaar in de spotlight

VISIE

Toerisme is meer dan alleen ontspanning, het speelt ook een flinke rol in onze lokale economie. Laten we dus het volle potentieel van Vosselaar als toeristische trekpleister benutten. Tot nu toe werd daar helaas veel te weinig aandacht aan besteed.

PROGRAMMAPUNTEN

1. We frissen de citymarketing van Vosselaar op. We laten niet alleen via onze eigen gemeentelijke kanalen van ons horen, maar ook op sociale media en websites zoals TripAdvisor,... Authentiek, karakteristiek en met gastvrijheid als ons handelsmerk.
2. We willen alle toeristische activiteiten ( in de brede zin van het woord) een duwtje in de rug geven. Daarom schaffen we onnodige regels en extra belastingen af die het lokale toerisme kunnen afremmen.
3. We slaan de handen in elkaar met zowel publieke als private partijen (horeca, attracties, accommodatieverschaffers). Samen willen we het toeristisch potentieel van Vosselaar maximaal benutten. Want laten we eerlijk zijn, een gezellig terras is net zo belangrijk als een warm welkom. Een versoepelde terrasregeling mag hierbij niet ontbreken.
4. We brengen onze pareltjes, zoals de Konijnenberg, Het Hof, een eeuwenoude gilde, lokale tradities, lokale brouwerijen etc. beter onder de aandacht.
5. De twee camperplaatsen (zonder voorzieningen) bij Sportcentrum Diepvenneke zullen binnenkort moeten verhuizen door het nieuwe sportinfrastructuurplan. Wij gaan op zoek naar een nieuwe locatie om een volwaardige camperplaats te creëren die niet alleen toeristen aantrekt, maar ook onze eigen burgers de gelegenheid biedt om hun grijs en zwart water op een correcte manier te lozen. Zo slaan we twee vliegen in één klap: een groter toeristisch aanbod en een betere service voor onze lokale camperbezitters, die sedert corona een steeds grotere groep vormen.
6. We benutten de unieke kenmerken van Vosselaar om het toerisme aantrekkelijk te maken. We denken daarbij aan het plaatsen van QR-codes om te leren over de lokale geschiedenis, traditionele ambachten en levenswijzen. Maar ook aan initiatieven om het eco-toerisme te introduceren zoals vogelspotten of ontspanningsgebieden langs lokale waterwegen.
7. We werken een goed uitgebouwd wandel- en fietsaanbod uit, met oog voor de toeristische troeven van de gemeente.