Bomen zijn onze luchtsoldaten en onze toekomst!

Op 20 december 2021

Bij de opmaak van het bomenplan was het gemeentebestuur ook benieuwd naar de mening van de kinderen in onze gemeente. De plannen die we nu maken, hebben namelijk een invloed op hun toekomst. Kinderen weten vaak zeer goed waarover ze praten en zijn uiterst begaan met de natuur en het leefmilieu. Zo kwam een gedichtenwedstrijd tot stand.
Alle kinderen van het vijfde en zesde leerjaar kregen de kans om een gedicht in te sturen. Een aantal enthousiaste leerkrachten deden naar aanleiding van onze vraag een kringgesprek en een brainstorm over ‘de bomen in Vosselaar’. Wat betekenen bomen voor jou? Waarom moeten er bomen zijn? Stof genoeg om over te filosoferen en te schrijven. De kinderen dachten op een creatieve manier na over het thema milieu en natuur. Daarmee was de eerste doelstelling van de wedstrijd alvast geslaagd.
Strenge, maar rechtvaardige jury
We ontvingen heel wat mooie, maar ook grappige en bloedeerlijke reacties. De jury bestond uit de stadsdichter van Turnhout Liesbeth Aerts, lid van de cultuurraad Martin Welzen en een docente woord van de kunstacademie Katrien van Reusel. Zij hadden de moeilijke taak om een winnaar te kiezen uit de talloze inzendingen.
Meesterwerkjes te bewonderen in De Moer
Een drietal basisschoolleerlingen uit het vijfde leerjaar kregen een ‘eervolle vermelding’. De aanwezigen op de infoavond van het bomenplan in zaal Reynaert konden genieten van vier gedichten, voorgedragen door de auteurs zelf. Om iedereen de kans te geven om de meesterwerkjes te lezen, werden alle gedichten tijdelijk tentoongesteld in vrijetijdshuis ‘De Moer’. Het winnende gedicht blijft daar permanent te bewonderen.
Bedankt aan alle deelnemers voor hun creativiteit en inzet! We hopen dat de mijmeringen ervoor zorgen dat we de groene omgeving in ons dorp voortaan nog meer weten te appreciëren.


De bomen in Vosselaar.
Bomen, bomen, bomen, ach wat zijn ze toch zo mooi.
Soms is de wereld echt een zooi.
Bomen, je hebt ze in verschillende maten.
Houthakkers moeten de bomen met rust laten.
De bomen zijn onze luchtsoldaten.
Kijk niet zo nors.
Kijk eens naar die mooie boom met schors.
Nou daar word je blij van.
Is nu je mooie gezicht weg.
Sommige mensen doen liever de strijk.
Dan te kijken naar die mooie eik.
Heb jij ook bomen in je wijk?
Als de bomen er niet zijn, is de wereld in eind.
Zie eens die mooie vrucht.
In het bos is er zuivere lucht.

Geschreven door een basisschoolleerling van 11 jaar

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is